فرستندهی بیسیم دستگاهی است که اطلاعات صوتی، تصویری و ویدیویی را از طریق سیگنال و بدون دخالت سیم از محلی به محل دیگر ارسال میکند. بیشترین کاربرد این دستگاهها در مواقعی است که یک منبع خارجی مانند دوربین مداربسته، اطلاعاتی را به دستگاهی در مکانی دیگر ارسال میکند
دوربین های مداربسته بیسیم چیست و چگونه کار می کنند؟
فرستنده بیسیم The wireless transmitter
فرستندهی بیسیم دستگاهی است که اطلاعات صوتی، تصویری و ویدیویی را از طریق سیگنال و بدون دخالت سیم از محلی به محل دیگر ارسال میکند. بیشترین کاربرد این دستگاهها در مواقعی است که یک منبع خارجی مانند دوربین مداربسته، اطلاعاتی را به دستگاهی در مکانی دیگر ارسال میکند. طیف گستردهای برای این نوع از فرستندهها وجود دارد؛ مانند آنالوگ (امواج رادیویی)، دیجیتالی (مخابرات طیف گسترده،WI-FI، باند فوق وسیع). فنّاوریهای دیگری هم وجود دارند که چندان رایج نیستند مانند فناوریهایی که در شبکههای اتر نت استفاده میشوند.
فرستندههای بیسیم معمولاً برای انتقال سیگنالهای ویدیویی و صوتی از یک سالن یا اتاق یا دوربین مداربسته به یک صفحهنمایش استفاده میشود و همچنین به لوازم صوتی تصویری متصل و یا پروتکلهای اینترنتی احتیاج دارد.
بیشتر دستگاههای فرستندهی ویدیویی از سه بخش جداگانه تشکیلشدهاند؛
1- فرستنده؛ مسئول انتقال و یا انتشار اطلاعاتی است که دستگاه (صوتی یا تصویری) متصل به آن برایش ارسال میکند.
2- گیرنده؛ اطلاعات ارسالشده توسط فرستنده را دریافت میکند و به صفحهی نمایش انتقال میدهد.
3- دستگاه کنترل از راه دور؛ برای کنترل دستگاههای خروجی استفاده میشود.
فرستنده بیسیم آنالوگ (Analogue Wireless)
این دستگاهها از یک فرستنده و گیرندهی رادیویی ساختهشدهاند، برای مثال به دستگاه فرستنده دوربین مداربسته و سمت دستگاه گیرنده به نمایشگر متصل میگردد. در فرستنده بیسیم آنالوگ سیگنال ویدئویی یا صوتی بهراحتی بروی حامل با فرکانس 2.4 یا 5.8 گیگاهرتز، مدوله میشود. مدوله بدین معنا است که سیگنال اطلاعاتی (در اینجا سیگنال صوت یا تصویر) بروی سیگنالی با فرکانس بالاتر که به آن سیگنال حامل گفته میشود سوار میشود تا برد سیگنال ارسالی و بهرهوری انتقال داده افزایش پیدا کند و بدین طریق استفادهی بیشتری از پهنای باند صورت پذیرد. سیگنال حامل موجی غالباً سینوسی است که نسبت به سیگنال ورودی بسامد بیشتری دارد. بااینحال این نوع از فرستنده اثر مخربی بر روی پهنای باند شبکههای Wi-Fi محلی دارند و پهنای باند آنها را کاهش میدهد و در برخی موارد شبکهی Wi-Fi توانسته باعث تخریب تصویر ارسالی توسط فرستنده ویدیویی شود. برای جلوگیری از این مشکل از فنّاوری مخابرات طیف گسترده (spread-spectrum) استفاده میگردد و پهنای باند در دسترس را به اشتراک میگذارند. بهطورکلی این دسته از فرستندهها به نویزهای الکترومغناطیسی حساس هستند و همچنین باوجود موانع فیزیکی برد ارسال اطلاعاتشان کاهش پیدا میکند.
معمولاً 4 کانال انتقال FM بانامهای A,B,C و D برای انتقال ویدیوهای آنالوگ تشکیلشده است. این کانالهای مجزا برای غلبه به اثرات نامطلوب شبکههای Wi-Fi کاربرد دارد.
فرستندههای ویدیویی بیسیم آنالوگ، میتوانند از ویدیوهایی باکیفیت 720* 576 را با صدای استریو تا فاصلهی 60 متری بدون هیچ اختلالی پشتیبانی کنند.
فرستنده بیسیم دیجیتالی (Digital Wireless)
ترکیب فرستندهی دیجیتال روی یک سیستم تراشه (برای رمزنگاری و رمزگشایی ویدیو و صدا) به همراه یک وسیلهی انتقال سیگنال (با فنّاوری spread-spectrum، Wi-Fi و یا ultra-wideband) بهسرعت بهعنوان یکراه حل، بین همگان شناخته شد. سیستم تراشه یک مدار مجتمع است که تمامی اجزای یک سیستم الکترونیکی را در کنار همروی یک تراشه ترکیب میکند.
فرستندههای دیجیتالی ویدیویی اطلاعاتی باکیفیت 720 پیکسل و 1080 پیکسل و یا وضوح تصویرهای بالاتر را انتقال میدهند.
قبلاً گفته شد که فنّاوریهای فرستنده دیجیتال 3 نوع است:
1- فناوری مخابرات طیف گسترده (spread-spectrum)
فناوری مخابرات طیف گسترده روشی است که در آنیک سیگنال در دامنهی یک فرکانس بهکلی پخش میشود و درنتیجه سیگنالی با پهنای باند گستردهتر خواهیم داشت. این فنّاوری اجازه میدهد که سیگنال بیسیم با آسیب کمتر و درنتیجه پایداری بیشتر منتقل شود.
برخی از تولیدکنندگان از فن مخابرات گستردهای استفاده میکنند که فاصلهی 80 متر در محیط بسته را پوشش میدهد؛ و در برخی دیگر مدلهایی به کار گرفتهشده است که در فضای باز بدون وجود مانع و تا 2000 متر بهدرستی عمل میکنند.
2- Wi-Fi
فرستندههایی که باوجود شبکههای Wi-Fi کار میکنند، اخیراً توسعه پیداکردهاند و یکی از روشهای بدون مزاحم انتقال صدا و تصویر به شمار میآید.
تفاوت عمدهی این نوع از فرستندهها درروش ارسال آنهاست؛ که بهجای استفاده از امواج رادیویی که به نویز حساساند از پروتکلهای استاندارد وای فای استفاده میکند که از امنیت بیشتری برخوردار است. پهنای باند در شبکهی Wi-Fi بین فرستندهها و تمامی دستگاههایی که به شبکه متصلاند به اشتراک میرسد که این موضوع میتواند زمانی که از فنّاوری شبکههای سابق استفاده میشود، بحثبرانگیز باشد. درصورتیکه مشکلی در کار نیست، اگر از استانداردهای 802.11n و 802.11ac بهرهگیری شود پهنای باند در دسترس زیاد خواهد بود. با توجه به آنچه گفته شد دامنهی شبکهی محلی Wi-Fi محدود است ولی فرستندههای ویدیویی مبتنی بر فنّاوری Wi-Fi خدمات دیگری مثل فناوری screen-mirroring در دستگاههای تلفن همراه و قابلیت پخش جاری را نیز ارائه میدهد.
3- باند فوق وسیع (Ultra-wideband)
فنّاوری باند فوق وسیع برای انتقال اطلاعات در فرستندههایی با پهنای باند بسیار بالا (بیش از 500 مگاهرتز) و در فواصل کوتاه (10 متر یا کمتر) زمانی که یک لینک ساده راه ارتباطی بین گیرنده و فرستنده را محیا میکند، کاربرد دارد. پس بهطورکلی برای فرستندههای ویدیویی که به سیگنال برای ارسال به مکانی دیگر نیاز دارند، مناسب نیست.
تمامی موارد گفته شده امروزه برای فرستندههای دوربینهای مداربستهی بیسیم (Wireless CCTV) بکار میرود؛ بنابراین ما دو دسته دوربین مداربستهی بیسیم خواهیم داشت:
1- دوربینهای مداربستهی آنالوگ که فرستندههای حساس به موانع و نویزها دارند.
2- دوربینهای مداربستهی دیجیتالی (IP) که از فنّاوری وای فای که در بالا کاملاً شرح داده شد، در فرستندههایشان استفاده شده است.
دوربین های مداربسته بیسیم آنالوگ:
دوربین های مداربسته بیسیم آنالوگ، سیگنال های تصویری را به امواج رادیویی تبدیل می کنند و تصاویر را از طریق فرستنده مخصوص به گیرنده بصورت بیسیم انتقال می دهند.
مسافت ارسال در دوربین های مداربسته بیسیم آنالوگ بستگی به نوع فرستنده و کاربردشان دارد و قیمت این دوربین ها با این توجه متفاوت می باشد.
دوربین های مداربسته بیسیم دیجیتالی یا شبکه (IP):
این نوع از دوربین ها از فناوری وای فای استفاده می کنند و حجم زیادی از داده ها را می توانند انتقال دهند. دوربین های مداربستهIP نسبت به دوربین های مداربسته بیسیم آنالوگ با سرعت بیشتر و کیفیت بالاتری داده ها را انتقال می دهند و حتی حجم بیشتری از داده ها را براحتی و در شرایط بد آب و هوایی نیز می توانند به بهترین نحو انتقال دهند.